"SEĆAM SE POSLEDNJEG RAZGOVORA SA OCEM...": Dobrila Kukolj preživela Jasenovac, jedna stvar LEDI KRV U ŽILAMA
Dobrila Kukolj, Foto: Printscreen/youtube/JasenovacMemorial

svedočenje

"SEĆAM SE POSLEDNJEG RAZGOVORA SA OCEM...": Dobrila Kukolj preživela Jasenovac, jedna stvar LEDI KRV U ŽILAMA

U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu Nezavisne Države Hrvatske, delu koncentracionog logora Jasenovac, danas se održava komemoracija i obeležava Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Objavljeno:

Dobrila Kukolj koja je preživela Jasenovac, kaže da je Gradina za nju najveći grad mrtvih i navodi da su njen otac i tri strica, koji su sa Sajmišta vraćeni u Jasenovac, okončali život u Gradini. Kukolj je rekla da je utvrdila da su oni poklani.

Dobrila je došla u Donju Gradinu na obilježaavnje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac.

Kukolj je tokom rata ostala bez najbližih, a o zločinu je pričala i prošle godine. "Moja želja je da se više nikome i nikada ovo ne dogodi, da nema rata i da svi žive u miru i slozi" , rekla je žena preživela strahote Jasenovca.

Dobrila Kukolj
Dobrila Kukoljfoto: Printscreen/youtube/JasenovacMemorial

Naglašava da joj je svakog puta teško da dođe tu iako dolazi od 1965. godine. "Priču o strahotama koje sam preživela je nemoguće ispričati. Koliko sam samo noći “ludila” i gledala kako kolju ljude, kako žene nabijaju na kolac i bacaju u Savu, kupe decu koja su bila otrovana pa i njih bacaju" - rekla je ona.

Dodaje da je takve scene proživljavala tri mjeseca. "Iz moje porodice je nastradao 31 član od čega je šestoro najbližih. Od rodbine moje majke nastradalo je njih 39" - rekla je Kukoljeva, dodajući da je u njenom selu Međeđa bilo 956 žrtava.

Putovanje u vagonima i scenu kada su došli na ušće Une u Savu sa tugom se priseća. "Ne smiješ da piješ vodu, ako i priđeš vodi nema te" - sjeća se Kukoljeva.

Kaže da je oca, brata, tri strica i deda tada videla zadnji put.

"Zadnje reči mog oca su bile: "Držite se deco zajedno i nemoj da se odvajate“ - kazala je ona.

Poručila je da ko god putuje i prolazi kraj Jasenovca, treba da dođe i da se pokloni nevinim žrtvama.

Bonus video:

10:48

VATIKAN ZNAO ZA GENOCID NAD SRBIMA U NDH! Ristić: Otkriveni izveštaji izaslanika opate Makronea, ZAPISAO NAJGNUSNIJE ZLOČINE

(Espreso/ Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.